Домейн

 

Какво е домейн (на английски domain name)?

Домейнът е адреса на вашия сайт и завършва на .com, .net, .org, .info, .us, .biz, .tv и т.н. – той е уникален, така че, когато някой напише името на вашия домейн, той попада на вашия сайт.

Пример: домейнът на нашия сайт е decomat.org

Как да съставите перфектния домейн?

Ако за вас е важно да бъдете намиране от търсачките (Google, Yahoo и др.), препоръчвамe ви да регистрирате домейн, който съдържа основната ви ключова дума вместо името на компанията ви. Пример: Фирмата ви се казва "Гепард-911" ООД, а искате да имате интернет книжарница, по-добре е да го кръстите примерно bgknigi.com вместо gepard911.com.  Освен това когато в Гуугъл ви търсят на думата книги, ще излизате на доста по-предна позиция. Обезателно трябва да помислите върху това!

Повечето хора търсят по теми и продукти, а не по име на компания. Въпреки, че е много гъделичкащо самочувствието да регистрирате Nemsko-kachestvo-OOD.org, но е много по-добре е да регистрирате домейн, който съдържа продуктите ви. Например vkusnigozbi.com веднага показва, че основната цел на този сайт е вкусната храна.

Разбира се на страниците на сайта си ще публикувате името, адреса и каквато друга информация искате за фирмата си. Но ако не произвеждате разнообразни неща, е по-добре да регистрирате домейн, който съдържа основната ви ключова дума (тази, по която бихте искали да бъдете намирани).

Разбира се в някои случаи има изключения!

Ако вашият бизнес е локален и за вас не е важно да бъдете намирани в Интернет от хора, който са на голямо разстояние от вас и искате да изградите марка на местно ниво, тогава е най-добре да регистрирате домейн с името на вашата фирма/марка.

Пример вашата фирма се казва Клима 95 ЕТ, предметът на дейност е продажбата на климатици, оперирате само в района на София. Тогава този домейн е перфектен за вас klimatici-klima-sofia.com или само klimatici-sofia.com или klimaticisofia.com.

Още съвети за по-добър избор на домейн:

* Използвайте „тирета”, ако домейнът ви е повече от 3 думи (освен, ако не са 3 кратки думи, например tiaitoi.com). Домейн като domashbikucheta.com не изисква тирета, но porodistidomashnikucheta.com ще се чете по-лесно от посетителите на сайта ви като porodisti-domashni-kucheta.com.

* Не регистрирайте твърде дълги домейни и такива, които имат много съгласни, Ш, Ч, Щ, Я, защото на латиница няма еднозначно изписване на тези български букви. Т.е. не знаете как хората биха ги изписали (колкото хора, толкова варианти).

* Кратките домейни са по-добри от дългите. Името на домейна може да бъде до 63 символа, но това не означава да се възползвате от максималната дължина. Опитайте да го съкратите максимално.

* Предпазете марката си, регистрирайте всички или повечето вариации на домейна си. Например сайта е moiatsait.com, но може да регистрирате и moiatsait.net, този втори домейн е насочен към първия, така че ако някой го напише директно в адрес бара на браузъра отново ще попадне на този сайт. Ако прецените може да регистрирате и останалите възможности за домейни с .org, .info, .us, .biz, .tv., но в повечето случай това са излишни разходи.