Статичен или динамичен сайт?

Статичен сайт

След изработката и публикуването на сайта в интернет пространството, той не може да бъде редактиран от собственика, без той да има
задълбочени познания в зададения програмен език. Ако сайтът е изцяло статичен, при всяка промяна трябва да се обръщате към фирма, или професионалист, което изисква допълнително заплащане.

Един статичен сайт може да бъде динамичен от части, като в него може да се интегрира определен код, който прави един или няколко елемента динамични. Това може да са:
- съдържание на определена страница/и - текст, изображение
- галерия с възможност за редактиране на изображения - добавяне, премахване, описание
- различни видове форми - контактна, резервационна, форма за запитвания, за заявка и т.н.
- анкета - управление на въпроси и варианти за отговори.

Предимства:

- Зарежда се доста по-бързо от същият по обем динамичен сайт, като това съотношение може да достигне до 60%.
- Статичният сайт е 99,99% сигурен и защитен от пробиви.
Има изключения, ако съдържа Java Script (с кодирано или неясно съдържание), както и Flash елементи като часовник в сайта, flash и/или Java меню (създадени от свободни програми и онлайн генератори).

 

Недостатъци:

- Статичният сайт се актуализира по-трудно и това се прави от самите уеб дизайнери.
- При статични сайтове е по-трудно да се създават по-сложни функционалности от типа на сортирания, филтрирания и т.н.

 

За Вас е подходящ статичен сайт ако:

- Целта на сайта е преди всичко онлайн представяне на Вашата фирма и включва неголям брой страници.
- Информацията в сайта няма нужда от честа актуализация.

 

Динамичен сайт

CMS идва от английското "Content Management system". Това означава "система за управление на съдържанието".

С помощта на тази система, вие можете сами да редактирате и управлявате съдържанието сайта си по всяко време, без да имате специализирани технически познания.
Има много видове такива системи. На базата на тези системи се изграждат така наречените "динамични сайтове". Това означава, че в сайта има вграден административен панел, чрез който се управлява съдържанието. Административната система за управление дава възможност за редакция на различно ниво, в зависимост от това какви са познанията на администратора.

Веднъж изграден от нас, сайтът може да се редактира по два начина.

Без особени познания бихте могли да редактирате текстовото съдържание на страниците с вградения в платформата редактор, който наподобява word. Чрез него може да се редактира HTML и да се задава CSS клас на елементите (таблица, изображение). Може да се задава цвят, шрифт, размер и подравнение (ляво, дясно, център и т.н.) на текста. Може да се мести съдържанието в дадените секции и категории, както и да се задава начална и крайна дата на показване на текста; да се управлява показването на определена страница в заглавната страница на сайта; да се редактира заглавието на страницата. Можете да вмъквате "мета данни" и "ключови думи".

Мета данни - това е описание на всяка една отделна страница от сайта.
Ключови думи - това са думичките, по които бихте искали да Ви намират при търсене. Те се слагат за по-лесно индексиране на сайта от търсещите машини - Google, Yahoo и т.н.

Бихте могли да обработвате и изображенията в текстовото съдържание. Това не включва управление на галерия - прочетете за управлението на галерия и други инсталирани модули по-долу.
За да извършите гореизброените промени, трябва да идентифицирате с потребителското си име и парола през самия сайт.

Вторият вариант за редакция е за напреднали и се извършва чрез така наречения "мениджър панел".
Освен изброените по-горе функции, той дава възможност и за: задаване на ниво на достъп на потребители; управление на рекламни банери, текстови връзки, анкета, връзки в менютата. Позволява инсталиране, деинсталиране и създаване на допълнителни модули и компоненти; инсталация на други шаблони на Joomla, според версията им.

Предимства:

- Динамичните сайтове са снабдени със система за управление на съдържанието, която позволява сами да актуализирате и допълвате съдържанието на сайта (текст и изображения), без да се налага за всяко нещо да се викат уеб дизайнерите.
- Динамичните сайтове позволяват създаването на повече активни функционалности от типа на сортирания на продукти, търсения и филтрирания по даден признак и т.н.

 

Недостатъци:

- Динамичният сайт се зарежда по-бавно в сравнение със същият по обем статичен сайт.
- Динамичният сайт не е толкова сигурен, колкото статичния.

 

За Вас е подходящ динамичен сайт ако:

- Вашият сайт съдържа много страници (над 30), които често ще бъдат променяни и обновявани.
- Бизнесът Ви се развива предимно онлайн (магазин).
- Разполагате с необходимите знания за редовна и компетентна поддръжка на сайта.